DE MENSEN VAN BOMPeC

VorigeVolgende

Hallo, ik ben Anneke van Bokhoven. Ik ben gastdocent bij BOMPeC vanuit mijn expertise als kinder- en tieneryogadocente (gediplomeerd sinds maart 2009). Ik werk nu 6 jaar met Cluster 4 kinderen in de leeftijd van 12 t/m 18 jaar. Ik heb ervaring met zowel lesgeven binnen het VMBO als begeleiding in stage/werktoeleiding. Door mijn ervaring binnen deze twee vakgebieden, yoga en lesgeven binnen het cluster 4 onderwijs, vind ik werken met je lichaam noodzakelijk voor kinderen en speciaal voor kinderen die vaak problemen en conflicten hebben.

Ten eerste wil ik d.m.v. kinderyoga de kinderen iets heel waardevols meegeven en dat is dat ze goed zijn zoals ze zijn. Iedereen doet yoga op zijn eigen manier en dat is goed. Er is geen competitie, niemand hoeft of kan de beste zijn. Ze leren zichzelf te zijn, met respect voor anderen en ze kunnen hun intuïtie en aangeboren openheid behouden. Kinderen weten gevoelsmatig wat goed is en yoga helpt ze dit goede in zichzelf te ontwikkelen. Ik denk dat onze samenleving deze mensen hard nodig heeft!

Ik vind het belangrijk dat kinderen weer in contact met hun lichaam komen. Om tot leren te komen is een goede samenwerking tussen je lichaam en brein van groot belang. Via de motoriek kom je tot de presentatie van datgene wat geleerd is. De yogahoudingen hebben een effect op het fysieke functioneren van het lichaam en bevorderen evenwicht in het endocriene stelsel (hormoonklieren) en het zenuwstelsel.

Belangrijk vind ik dat kinderen vertrouwen krijgen in hun eigen kunnen. Dit ontwikkel je door zelfbewustzijn. Kinderen mogen voelen dat ze er zijn. Een belangrijk stukje daarbij is het ontwikkelen van lichaamsbesef. En dat doe je dus door het doen van yoga. Je komt lekker in je vel te zitten. Kinderen kunnen beter omgaan met de spanningen en gebeurtenissen in het dagelijkse leven.

BOMPeC